A A A

Szemfenékvizsgálat

Szemfenékvizsgálat

A szemfenéki eltérések az első időszakban még nem okoznak panaszt, emiatt akkor is érdemes rendszeres szűrővizsgálaton részt venni, ha nem tapasztalunk látásromlást.

A szemfenék vizsgálata során lényegében a szemgolyó hátsó részét vizsgáljuk. Itt helyezkedik el az az ideghártya-terület, ami a látás szempontjából a rendkívül lényeges. A szemfenék vizsgálatakor több olyan betegséget is kiszűrhetünk, amelyek korai felismerés esetén még jól kezelhetők. Ilyenek:

  • a látóidegfő károsodása utalhat zöld hályogra, a látoideg gyulladására stb.,
  • az erek állapotából következtethetünk magasvérnyomás-betegségre,
  • felismerhetők az ideghártya saját betegségei mint pl. a szemfenéki vénás elzáródás,
  • időben felfedezhetők az ép ideghártyában jelen nem lévő anyagok, lerakódások (pl. cukorbetegség miatt),
  • észlelhető a sárgafolt elfajulás vagy az ideghártya szélső részein lévő retina szakadás  vagy leválásának a lehetősége

A szemfenék vizsgálatakor minden esetben puppillatágítást végzünk, így láthatóvá válnak a szemfenéki képletek.

 

Cukorbetegség és a szemfenékvizsgálat

A szemfenékvizsgálatnak rendkívül nagy jelentősége van a cukorbetegek esetében is, hiszen a diabétesz retinopátia vezet ma Magyarországon a felnőttkorú lakosság körében a leggyakrabban látásvesztéshez. Ez rendszeres szemfenékvizsgálattal és szűréssel elkerülhető lenne.

A Trend Optika Csoport optikái Európában is egyedülálló módon a Semmelweis Egyetemmel együttműködve végeznek diabétesz retinopátia szűrést. Az optikában felvett adatokat egy zárt, titkosított rendszeren keresztül továbbítjuk a Semmelweis Egyetemnek, ahol klinikai körülmények között kielemzik, majd visszaküldik a kapott eredményt. Ennek a preventív tevékenységnek köszönhetően időben kiszűrhetők a cukorbetegség szövődményei, így elkerülhető az ebből fakadó látásvesztés is.

Kérdése van? Írjon nekünk!

9 hónapja vásároltam itt a szemüvegemet (Marc by Marc Jacobs) :) azóta is meg vagyok vele elégedve! Az eladók nagyon kedvesek, segítőkészek és az árak is elfogadhatóak! A szemüveg nagyon hamar elkészült, ezt is pluszpontként jegyezném meg.

- Facebook -