A A A

Gyerekszemészet

Gyerekszemészet

A gyermekek korai látásellenőrzése az egyik legfontosabb szemészeti feladat. Az időben felismert látásproblémák gyermekkorban még nagyon jól korrigálhatók, megelőzhető akár a későbbi látáscsökkenés és ezzel együtt a szemüvegviselés is. Ellenben, ha nem fordítunk kellő figyelmet a gyermekek látásvizsgálatára akár olyan akár olyan problémák is hátramaradhatnak, amelyeket felnőttkorban már nem lehet kezelni (pl. tompalátás).

Mivel a legkisebbek még nem tudják jelezni a problémát, ezért óriási felelősség hárul a szülőkre, hogy időben észrevegyék, ha valami nincs rendben a kicsi látásával. Ráadásul ők sokszor nincsenek is tudatában, hogy a kicsi szeme esetleg nem működik megfelelően, mert látszatra semmilyen probléma nem jelentkezik. A csecsemőkori kancsalság például laikus számára nem biztos, hogy mindig egyértelműen felismerhető. A kétszemes éleslátás hiánya olyan súlyos tompalátáshoz vezethet a kisgyermekek egyik szemén, amely egy bizonyos koron túl egyáltalán nem gyógyítható. A csecsemők szemének vizsgálata ugyanolyan fontos, mint pl. a hallás, vagy a csípőficam vizsgálat. Mint minden betegségnél, itt is a megelőzés az elsődleges! 

Szemüvegviseléssel megelőzhetőek akár magatartásbeli és tanulási problémák is. A gyermek, aki nem lát jól, az idegrendszerét terheli majd túl azért, hogy élesen lásson, így sajnos nem tud majdi úgy teljesíteni, ahogy az elvárható lenne.

A kancsalság és a következményes tompalátás kialakulásában komoly kockázati tényezőt jelent a fénytörési hiba, ezért ennek korai felismerése, meghatározása a gyermekszemészeti tevékenység alapvető részét képezi.

A gyermekek szemészeti szakvizsgálata teljesen eltér a felnőttekétől. A vizsgálat során egyáltalán nem okoz fennakakadást, hogy a gyermek még nem tud beszélni. A modern eszközök segítségével a kancsalság, a fénytörési hibák már nagyon kis korban korrekten megállapíthatóak.

Csecsemők és kisgyermekek fájdalommentes szűrővizsgálata PLUSOPTIX készülékkel

Ezzel a speciális videószkóp elvén működő műszerrel már az egészen pici babáknál is meg tudjuk állapítani a fénytörési problémákat, kimutatni az esetleges dioptria hibákat.  

Egy barátságos készülékkel kb egy méter távolságból (tehát nem is érünk hozzá a gyermekhez a vizsgálat során) 20 másodperc alatt videófelvételt készítünk. E közben a gyermek a szülő ölében ül.

A mérőberendezésen egy mosolygós ábra látható, mely a mérés közben hangot ad ki. A két szemet egyszerre méri, pupillatágítás nélkül.

A készülék alkalmas a fénytörési hibák (rövidlátás , távollátás , asztigmia) kimutatására ill. a kancsalság és a következményes tompalátás korai felismerésére.

A vizsgálatot gyermekszemészeti ismeretekkel rendelkező szakorvosaink végzik. Amennyiben a vizsgáló orvos úgy ítéli meg, hogy eltérés van a két szemnél , akkor további vizsgálatok szükségesek.

Gyerekeknél gyakran előforduló szemproblémák

Megdöbbentő, hogy minden nyolcadik gyermek szemvizsgálatakor találunk valamilyen problémát. Gyakran találkozunk a két szem közötti jelentős dioptria különbséggel, rejtett kancsalsággal, fixálási problémával, magas dioptria értékkel, mely szemüveg korrekcióra szorulna.

A kancsalságot már 1 éves kor alatt kilehet szűrni, egy speciális géppel (Plusoptix). Ilyenkor még nem késő, a gyermek szeme ekkor még korrigálható.

A kiskamaszkor szemészeti problémája a rövidlátás jelentkezése. Az esetek nagyobb részében úgynevezett jóindulatú rövidlátásról van szó, ami a általában a 3-4 dioptriát nem haladja meg és nem jár szemfenéki elváltozással. Ilyenkor is nagyon fontos a rendszeres szemészeti ellenőrzés, törekedni kell rá, hogy mindig a maximális látásélességet biztosítsuk.

A rohamosan fokozódó, sokszor már fiatalabb életkorban kezdődő, úgynevezett rosszindulatú rövidlátás szerencsére ritkább, de nehezen befolyásolható állapot. Ekkor  szemgolyó hossznövekedését a retina nem képes követni, ezért szemfenéki elváltozások, a teljes dioptriaszámú szemüveg viselése ellenére is romló látásélesség jellemzi. Kontaktlencse viselésétől és úgynevezett "megtámasztó" műtéttől várható javulás.

Rövidlátással vagy a nélkül nem ritka a két szem közeli munkához szükséges összetérítésének gyengesége. Ez a hiba is iskoláskorban okoz panaszt, hiszen ekkor kell sokat és figyelmesen 25-30 cm távolságra koncentrálva dolgozni a gyermeknek. A szem összetérítését végző izmok gyengesége, kifáradása szemfájdalmat, könnyezést, fejfájást egyaránt okozhat. Speciális szemtorna, a munka és a pihenés megfelelő aránya hozhat eredményt.

 

Félévente, évente akkor is érdemes szűrésre járni, ha nincs konkrét panasz. Itt is legyen első a prevenció!

A Trend Optika tanácsa

Nagyon fontos, hogy a tanuláshoz, íráshoz, olvasáshoz megteremtsük a gyermek számára az optimális körülményeket. Válasszunk az asztal magasságának megfelelő széket! Ne kelljen a gyereknek az asztalon hasalva, 10 cm-ről írnia, ezzel a szemét túlfárasztania. A megvilágítás legyen egyenletes, nem vakító, a szemet ne érje közvetlenül. Mindezekkel elősegíthetjük a meglévő panaszok csökkenését, illetve megakadályozhatjuk kialakulásukat.

Mikor jelentkezzünk be gyermekszemészetre?

Az első szűrések

Az érvényes gyermekszemészeti szűrési protokoll szerint az újszülötteket közvetlenül a szülés után, még a szülészeten szűrik, ezután 3-12 hónapos kor között a védőnő végez több alkalommal is szűrést.


1 éves korban ajánlott az első vizsgálat a fejlődési rendellenességek, kancsalság kiszűrése miatt, főleg ha családi anamnézisben, kancsalság, tompalátás vagy nagyfokú fénytörési hiba szerepel.

Látásvizsgálat óvodás korban

3 éves korban szintén a kancsalság, tompalátás szűrése miatt fontos felkeresni szemész szakorvost, még abban az esetben is, ha nincs semmilyen látható semmilyen jele. Ha azt vesszük észre, ogy kancsalít, közelről nézi a mesekönyvet, televíziót és sokat panaszkodik fejfájásra, mindenképp keressünk fel vele rövid időn belül gyermet szemészt. A további kontrollok rendszerességét a szakorvos határozza meg.


A következő ellenőrzés 5 éves kor körül esedékes – ekkor még javítható a „lusta” szem.

Szemvizsgálat iskolakezdés előtt

Iskolakezdés előtt, 7-8 éves korban, mindenképp érdemes felkeresni szemész szakorvost. A látásproblémák tanulási nehézségekhez, figyelemzavarhoz vezethetnek és egy egyszerű szemüveggel könnyedén orvosolhatók.


Ha gyermeknek nehezebben megy a tanulás, problémák vannak a magatartásával és/vagy sokat panaszkodik fejfájásra, mindenképp keressünk fel vele szemorvost!

Kérdése van? Írjon nekünk!

9 hónapja vásároltam itt a szemüvegemet (Marc by Marc Jacobs) :) azóta is meg vagyok vele elégedve! Az eladók nagyon kedvesek, segítőkészek és az árak is elfogadhatóak! A szemüveg nagyon hamar elkészült, ezt is pluszpontként jegyezném meg.

- Facebook -