A A A

Gyik

Gyakran ismételt kérdések(12)

Szemüveget vagy lencsét használjak?
A látásunk javításának módja alapvetően egyéni döntés kérdése, melyet életmódunk és életkorunk befolyásolhat. A döntés folyamán az első és legfontosabb, hogy a szemüveg a tradicionális és mind a mai napig a legelfogadottabb látásjavító eszköz. A fénytörési hibákkal rendelkezők jelentős százalékban szemüveget viselnek, ennek pedig egyszerű a magyarázata: kevésbé problémás és költséghatékonyabb, mint egy kontaktlencse. Nem is beszélve a stílusmeghatározó szerepéről, hiszen egy jó szemüveg öltöztet.
Kontaktlencsét általában tizenéves korban javaslunk először, hiszen a lencse mindennapi használata nagyfokú odafigyelést igényel. Azoknak is megfelelő viselet lehet, akik aktív életet élnek, sokat sportolnak, esetleg fizikai munkát végeznek, így a szemüvegviselés veszélyes lehet. A lencse helyett kimondottan szemüveget javaslunk azoknak, akik nem szorulnak arra, hogy egész nap viseljék azt, például az olvasószemüveg esetében, valamint azoknak, akik poros környezetben dolgoznak, hiszen ez megnehezíti a kontaktlencse és szemünk tisztán tartását. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a kontaktlencse mellé is minden esetben javaslunk szemüveget is , hisz még a legkörültekintőbb hordás mellett is kell a szemnek pihenés, ráadásul adódhatnak technikai problémák is, amikor kell a vésztartalék.
Honnan tudhatom, hogy szürkehályog vagy zöldhályog támadta meg szemeimet?
Nem javasoljuk, hogy otthon, egyedül próbálják meg diagnosztizálni az esetlegesen kialakult hályogot. Az persze érezhető, hogy megváltozik a látásélmény, eltűnnek a tiszta vonalak, életlenné válnak a képek, bizonytalanná válik a felismerés, de ezt okozhatja fáradtság, allergia, az életmódban, életminőségben beálló változás, stressz, vagy csak egyszerűen a szem természetes öregedése. Egyik hályog esetben sincsenek általános sémák. A legjobb megoldás a rendszeres szűrés. A szemfenék vizsgálat és a szemnyomás mérés általános szemészeti eljárás a hályogok (előbbi a szürke, utóbbi a zöldhályog ) felismerésére.
A szürkehályog vagy katarakta, ami szinte már népbetegségnek számít, alapvetően időskorban kialakuló állapot, amely homályos látást okoz. Kialakulásának pontos okát nem tudjuk, a problémát a szemlencse anyagának elváltozása, elsötétülése okozza. A szürkehályog egy egyszerű műtéti beavatkozással eltávolítható. Ezzel szemben a zöldhályog, azaz glaukóma a szemben megnövekedő nyomás miatt alakul ki. A glaukóma is látásromlással jár és akár vaksághoz is vezethet, azonban ez esetben nincs szükség feltétlenül műtétre. Bár a zöldhályog igaz, hogy csak bizonyos esetben igényel műtéti beavatkozást, de nem gyógyítható. Ha bekövetkezik visszafordíthatatlan látásromlás, látótér beszűkülés alakulhat ki, ami csak akkor állítható meg, ha időben felismerésre és kezelésre kerül. Nagyon fontos, hogy az esetek nagyon nagy, majdnem 90 százalékában lappangva, tünetmentesen alakul ki, s nem felismerhető. A zöldhályog, a szürkehályognál sokkal ritkábban előforduló betegség, de sokkal veszélyesebb.
Kinek javasolt látásvizsgálatra járnia?
Alapvetően mindenkinek javasoljuk, hogy figyeljen oda látása épségére, a prevenció a szemészetben is igen fontos. Leggyakrabban idősek, számítógép előtt dolgozó felnőttek, gyerekek a vendégeink, de évente egy látásvizsgálatot mindenkinek javaslunk. Mi történik a látásvizsgálat folyamán? Olvassa el Általános szemvizsgálatunk tartalmát.
Hány éves kortól vihetem gyermekemet szemvizsgálatra?
Már a kisbabák szemét érdemes lehet megvizsgáltatni, egyrészt mert a csecsemők nem tudnak szólni, ha problémájuk van a látásukkal, másrészt mert akár a rossz látás, akár a kancsalság a laikus szülők számára csak nehezen észrevehető probléma. Ezen kívül iskolakezdés előtt mindenképpen javasoljuk, hogy vizsgáltassák meg gyermekeik szemeit, hiszen az elégtelen látás többek között tanulási problémákhoz is vezethet. Gyermek szemvizsgálatunkról a Gyerekszemészet menüpontban olvashat tovább.
Hogyan zajlik a látásvizsgálat?
A szemvizsgálatot különböző problémák esetén a Trend Optikánál optometristák és szemész szakorvosok végzik a legkorszerűbb eszközökkel. A vizsgálat a személyes igények és problémák megbeszélésén túl tartalmaz egy számítógépes és egy szubjektív vizsgálati részt. A látásvizsgálatról részletesen az Általános szemvizsgálat menüpontban olvashat.
Megéri drágább szemüveget venni? Miért kerülnek ennyibe az optikai eszközök?
A Trend Optikánál azt valljuk, hogy szemeink a legkiválóbb bánásmódot igénylik, ezért a legjobb minőségű termékekkel és alapanyagokkal dolgozunk. Az olasz Safilo és Luxottica partnereiként üzleteinkben többek között olyan termékeket is forgalmazunk, melyeknek nem csak neve nagy, de strapabíró-képessége is. A szemüvegek, lencsék, kontaktlencsék elkészítése nagyon aprólékos munkát igényel, ami szintén nem csökkent az árukon. A párszáz forintos, áruházban kapható olvasószemüvegek nem személyre szabottak, így akár ronthatnak is látásunkon. Ha hosszútávra tervez az ember, akkor mindenképpen érdemes kikérni az optikus tanácsát, mind a szemüvegkeret, mind pedig a szemüveg lencsével kapcsolatban. Fontos, bármilyen szemüveget veszünk és bármennyit költünk rá, csak akkor tudjuk kiélvezni annak jótékony hatását, ha nem csak viseljük, hanem a karbantartására (ápolás, tisztítás, tárolás) is időt fordítunk. Nemcsak a szemünk, de a szemüvegünk is törődést igényel.
Mire szolgál a szemfenék vizsgálat?
A szemfenék vizsgálat alapvetően a szem betegségeinek kiszűrésére szolgál. Az egyik legfontosabb ilyen a cukorbetegség miatt kialakuló látásromlás, melyet a Semmelweis Egyetemmel együttműködve hamar ki tudunk szűrni. Ezen kívül a szemfenékvizsgálattal nem csak a szem károsodásait, hanem például magas vérnyomást is meg tudjuk állapítani az általános érelmeszesedés és a makula degeneráció (sárgafoltsorvadás) mellett.
A szemfenék vizsgálat a szem belsejének és a szemfenék állapotának a tisztázására szolgáló szemtükrözés. A szemfenék nem más, mint a szemgolyó hátsó részének a belső fala, azaz nem más, mint az ideghártya ( retina) és a benne futó erek területe. Kiemelten fontos része a látóidegfő (papilla) ahol a látóideg idegsejtjeinek rostjai látóideggé egyesülnek, valamint a sárgafolt(makula), amely az éleslátásért felelős központi terület. A szemfenék vizsgálat során a szakorvos megtekinti a retinát és az ott futó ereket, valamint a látóidegfőt.
Hol találhatóak Trend Optika üzletek?
A Trend Optika Csoport országos hálózatként több kis- és nagyvárosban jelen van országszerte. Megtalálhatóak vagyunk Szombathelyen, Győrben, Keszthelyen, Hévízen, Budapesten, Tiszaújvárosban, Miskolcon, Egerben és Kecskeméten. Lépjen kapcsolatba az Önhöz legközelebb eső Trend Optika üzlettel!
Kinek nem javasoljuk a kontaktlencse használatát?
A kontaktlencse használatát csak 14 éves kor fölött javasoljuk, amikor már kellő odafigyeléssel tudjuk alkalmazni a lencsét. Aki számára kényelmetlenséget okoz, hogy napi szinten odafigyeljen a kontaktlencse ápolására (ami napi pár percet igényel), az inkább maradjon a szemüvegnél. Ugyanezt javasoljuk azoknak, akik poros, piszkos környezetben dolgoznak, hiszen a kontaktlencse -viselés ez esetben komolyan veszélyeztetheti a szemeink épségét is.
A kontaktlencse viselés alapfeltétele a megfelelő minőségű és mennyiségű könny. Bizonyos szembetegségek esetében, például kötőhártya-gyulladás, erős szemszárazság, vagy egyes szaruhártya rendellenességek, nem igazán ajánlott a kontaktlencse viselése. Továbbá vannak extrém helyzetek amelyek esetében szintén hatványozott odafigyelésre van szükség, például a cukorbetegségben szenvedőknek, az erős dohányosoknak. A nőknek terhesség alatt előfordulhat, hogy megváltozik a szervezet hormonháztartásuk és ez megnövelheti a könnyréteg fehérjetartalmát. Ilyenkor előfordulhat, hogy a megnövekedett fehérje rárakódik a lencsére kisebb problémát okozva ezzel a viselőjének. Ilyen esetekben fokozottabb odafigyelés, kontroll, szűrés javasolt.
Mi okozza a szemszárazságot?
A szemszárazság napjainkban egyre komolyabb problémát jelent, a szaruhártya károsodásához vezethet. A jó látás, valamint a szemünk kényelmének egyik legfontosabb feltétele az állandó könnyfilm megújulás. Ebben segít a pislogás, amely egy nagyon fontos reflex. Segítségével a könny egyenletesen eloszlik a szem felszínén, védve ezzel a szemet a kiszáradástól, valamint kórokozók megtelepedésétől. Általános esetben ez a reflex jól működik, de számos élethelyzet, vagy általánosabb okok, mint az időjárás változás, esetleges krónikus betegség, stressz, hormonális változások, pajzsmirigy probléma, reumatikus megbetegedés, A-vitamin hiány vagy akár allergia is közbeléphet. Leggyakrabban a monitor előtt dolgozók szembesülnek a problémával, hiszen a számítógép előtt ülve gyakran észre sem vesszük, milyen keveset pislogunk. Ezen kívül a szemszárazság oka lehet kontaktlencse viselés és a klíma használat. Ilyenkor szemünk nem termel elég könnyet, vagy a termelt könny gyorsan elpárolog. Megjelennek a tünetek (szúró égő szem, szempirosság, homályos látás, idegentest-érzés, stb.). A problémán sokat segíthetünk megfelelő folyadékbevitellel (napi legalább 2 liter), speciális gélekkel műkönnyel, párás levegővel.
Mit tehetünk időskori látásromlás esetén?
Az időskori látásromlás természetes dolog, de részben tehetünk ellene! Célszerű időben gondolni a látást támogató vitaminok fogyasztására és a folyamatos látásvizsgálatra. Amikor az olvasószemüveg már nem elég, és hirtelen romlani kezd a látás, a leggyakrabban szürkehályoggal van dolgunk, de persze több dolog is állhat a háttérben, ilyenkor mindenképp érdemes tehát szakorvoshoz fordulni. Fontos tudni, hogy vannak kivédhetetlen faktorok: életkor, genetikai adottság, bizonyos betegségek, ám a környezeti tényezők ellen fel lehet venni a küzdelmet. Kellő odafigyeléssel a betegségek kialakulása megelőzhető, súlyosbodása lassítható.
Az időskori látásromlást különböző műtéti beavatkozásokkal is javíthatjuk.
Jár garancia a Trend Optika termékeire?
A Trend Optika kizárólag olyan szemüvegkereteket, lencséket és kiegészítőket forgalmaz, amelyekért közvetlenül a gyártó cég vállal felelősséget a törvényben előírtaknak megfelelően. A jótállás és a szavatosság minden termék esetében biztosított, annak időtartamáról illetve feltételeiről érdemes személyesen érdeklődni üzleteinkben. (A gyártó cég által vállalt garancia időtartama, a termék minőségének és értékének megfelelően ugyanis eltérő lehet). Termékeinkre a gyártó cég által biztosított garancián felül külön garanciát nem biztosítunk, de természetesen a garanciális időn belül és azt követően is mindent megteszünk annak érdekében, hogy vásárlóink elégedettek legyenek.